Waterpasserende klinkers, sierklinkers en straatklinkers

Stenytan 60/60/6 NattOnder klinkers verstaan we de veelal wat kleinere formaten stenen (kleiner dan 20×30) met een dikte van meer dan 5  cm.

Onder sierbetonstenen verstaan we de veelal wat grotere formaten stenen (vanaf 20×30) met een dikte van meer dan 5 cm. Zijn ze dunner dan 5 cm., dan scharen we ze meestal onder tegels.

Waterpasserende klinkers en stenen
Vlakke klinkers
Getrommelde of verouderde klinkers en stenen
Natuursteengranulaat deklaag klinkers
Elegance gietbetonklinkers
Gebakken straatklinkers
Straatklinkers/projectbestrating

Onderverdeling waterpasserende bestrating, sierklinkers en straatklinkers

Waterpasserende klinkers en stenen
Waar het water valt, daar wil je het in de ondergrond infiltreren. En dat kan, met waterpasserende bestrating voor je pad of oprit. En daarin is ondertussen al heel wat te kiezen. Diverse standaard soorten die zijn uitgevoerd met grotere afstandhouders, of speciale stenen met grote openingen, in allerlei formaten en kleuren… Voeg ze in met fijn split, of bij de grotere openingen met speciale grassoorten, en je bent helemaal blauw of groen bezig.

De serie’s van Redsun: Premiton *Aqua* 30x15x8cm XL, Smartton *Aqua* 30x15x8cm, Smartton *Aqua* Banenverband 8cm en Eliton Supreme *Aqua* 30x15x8cm, de serie’s van Marlux: Hydro Brick, Hydro Lineo, Virage en Hydrostore+, en onze private label serie: Hydro Kassei.


Everton Camelot 20/30/6 GothicVlakke klinkers
Deze soort is vanouds bekend en is leverbaar in diverse maten en kleuren. De meest gangbare maten zijn Waalformaat 5x20x6, dikformaat 6,8x21x6, de 10x20x6 en de 20x30x6.

De serie’s: Premiton LineaPremiton60 Plus Soft Comfort, Waal- en Dikformaat Bosoven en de luxere SmarttonEliton Supreme, Romano en Romano Punto en Infinito Comfort serie’s.
Ook zijn er van sommige bovengenoemde serie’s  banenverbanden beschikbaar. U ziet het, keus te over.


Tumbelton 20/30/6 KilimanjaroGetrommelde of verouderde klinkers en stenen
De getrommelde klinkers hebben hun kenmerkende uiterlijk verkregen doordat ze in een grote trommel van hun scherpe randjes zijn ontdaan. Zo geven ze aan elk straatwerk direct een wat doorleefd karakter. Soms  worden ze ook wel ‘geschud’ of ‘gehamerd’. Ze zijn leverbaar in vrijwel alle standaard maten, van 10×10, 15×15, 20×20, 20×30 tot en met 30×40 en in diverse langwerpige uitvoeringen zoals het Waalformaat 5×20 en Dikformaat 6,8×21 en in wildverbanden. En vrijwel alle soorten zijn weer leverbaar in een groot aantal kleuren, van klassieke warme tot moderne lichte tinten. Het assortiment verouderde stenen is erg groot, voor elk wat wils dus. 

De serie’s: Tumbelton, Abbeystones, Stonehedge, Tambour* en Retro Natura (diverse ook in wildverband). Alle soorten zijn minstens 6 cm dik, dus (afhankelijk van het formaat) ook geschikt voor een personenauto-oprit.


Natuursteengranulaat deklaagklinkers
De oude grind-tegels van vroeger hadden een deklaag van natuursteenkorrels of –split. Deze ‘grindtegels’ waren er in een flink aantal verschillende uitvoeringen. Ze hebben in de loop van de jaren menige tuin verfraaid en zijn door hun kleurvaste deklaag en soms forse formaten een goede keus geweest voor veel verschillende soorten en vormen tuin-inrichtingen.Maar nu zijn er modernere soorten die een deklaag hebben waarin natuursteengranulaat is verwerkt, deze soorten combineren de kleur- en slijtvastheid van de harde soorten natuursteen met de maatvastheid, de sterkte en het verwerkingsgemak van beton. Ze hebben een veel dichtere (vaak zelfs vlakke) deklaag dan de oude grindtegels, en zijn daarom ook nog eens veel makkelijker in het onderhoud.

De serie’s Natura en Retro Natura (klinkers), Eliton Supreme (20x30x6 klinkers en tegels), Infinito Comfort en Infinito Texture (klinkers en tegels).


Elegance gietbetonklinkers
Betonklinkers met het uitzicht van een authentieke natuurstenen of gebakken klinkers. Maar dan met het legcomfort van de klassieke trommelstenen, door de bredere basis worden de voegen automatisch gevormd. Van rustiek tot strak, in het ruime aanbod van Stoneline (v.h. Marshalls) vind je voor elke bouwstijl geschikte klinkers. Bekende serie’s die ze voeren zijn o.a. de Courtstones, Plazza, Granitio, Countrystone, Vulcan en Split Stone. Hier vind je het hele assortiment.


Gebakken straatklinkers
Deze soort, de gebakken klei-klinker, is van een ongekende klasse. Door toepassing van hoge kwaliteit klei en het bijzondere droog- en bakproces wordt een steen verkregen die z’n gelijke niet kent. Kleurvast, vorstbestendig, slijtvast en een rijke uitstraling door de warme natuurlijke tinten, dit alles is verenigd in de gebakken straatklinker.

Voor een sfeervolle tuin zijn de getrommelde strengpers klinkers, leverbaar in een assortiment van 14 mooie kleuren in 6 cm dik, het ideale materiaal, elke kleur kent z’n eigen mogelijkheden. En elk van die kleuren is steeds leverbaar in de slanke Waalformaat en de stoere Dikformaat uitvoering.

De serie: Vandersanden gebakken straatklinkers.


KlinkersStraatklinkers/projectbestrating
Voor zwaar belaste oppervlaktes zijn er een aantal soorten stenen die vallen onder de noemer ‘projectbestrating’. Daar vallen onder andere de straatklinkers van ca. 10,5/21/8 en de H-profielstenen onder.Deze stenen, zoals wij ze voeren, hebben een slijtvaste deklaag. Deze deklaagstenen hebben een andere samenstelling dan de zogenoemde door-en-door stenen. De toplaag bestaat uit een fijner materiaal wat ook meer verdicht is, de onderlaag is van grijze beton. Ook hebben ze een facet (schuin kantje)* en afstandhouders, zodat ze ook bestand zijn tegen het werken (bewegen) van de ondergrond als ze zwaar belast worden, ze hebben zoals ze dat noemen een splintervrije kop. Deze soorten kunnen we van twee verschillende leveranciers betrekken. Ze hebben beide ook luxere stenen van 8 cm dik, zie hieronder.

De serie’s:
Redsun: Premiton linea, Smartton, en de straatklinker: Betonklinker* KOMO
Excluton: Romano, Waal- en Dikformaat Bosoven, en de straatklinker: BSS betonstraatsteen KOMO.

*) BKK, Betonklinker of BSS geeft steeds de standaard straatklinker aan van ca. 10,5x21x– (verschillende diktes).

Steenstore© | Van den Dool, de specialist in (luxe) klinkers.

Top