Sierbetonstenen

Onder sierbetonstenen verstaan we de veelal wat grotere formaten stenen (vanaf 20/30) met een dikte van meer dan 5 cm. Zijn ze dunner dan 5 cm. dan scharen we ze meestal onder tegels

Onder klinkers verstaan we de veelal wat kleinere formaten stenen (kleiner dan 20/30) met een dikte van meer dan 5  cm.

Onderverdeling*
vlakke strakke deklaagstenen
structuur deklaagstenen
verouderde stenen
natuursteen deklaagstenen

Steenstore© | Van den Dool, de specialist in (luxe) sierbetonstenen.

Samenstelling deklaagstenen
Sierbestrating is mooi als het nieuw is, maar dan moet je na een paar jaar eens kijken, de kleur is er helemaal uit en je ziet allemaal van die grove korrels in het oppervlak… Ja, dat was vroeger zo, en inderdaad, niet alles was vroeger beter. Tegenwoordig is er een overweldigend aanbod aan deklaagstenen. 

Doorsnede door-en-door steen en slijtvaste steenEchte schoonheid zit van binnen, toch? Nu, bij stenen speelt het innerlijk inderdaad een grote rol bij het mooi blijven van het uiterlijk. Bij de ‘door-en-door’ stenen is de steen gemaakt van beton van éénzelfde samenstelling. Bij deklaagstenen is de steen opgebouwd uit een laag onderbeton met daarop een deklaag. Deze deklaag is meestal van een fijnere, dichtere structuur van (soms met natuurlijke grondstoffen) gepigmenteerd beton en soms van kleurvaste natuursteensplitten en toeslagstoffen. En tegenwoordig worden veel stenen in de kern hydrofoob gemaakt (zodat ze een beperkte wateropname hebben) en geïmpregneerd (zodat ze water- en vuilwerend zijn). Het oppervlak kan dan ook nog eens geborsteld zijn, waardoor het zachter te belopen is.

Voordelen
De dichtere structuur van de deklaagstenen zorgt ervoor dat de stenen langer mooi blijven. Bij de ‘door-en-door’ stenen worden na verloop van tijd de grindkorrels uit de kern zichtbaar en wordt het oppervlak grover, bij de deklaagstenen blijf je, ook na langdurig gebruik, nog steeds de fijne structuur zien, zodat ze ook na jaren nog mooi zijn. Bovendien neemt een dichtere (en eventueel ook nog geïmpregneerde) steen minder vocht (met kans op alg-groei) en vuil aan.

Voorbeeld
De bovenste soort op de foto is een door-en-door steen, de onderste een deklaagsteen.

Top