Klinkers

Stenytan 60/60/6 NattOnder klinkers verstaan we de veelal wat kleinere formaten stenen (kleiner dan 20/30) met een dikte van meer dan 5  cm.

Onder sierbetonstenen verstaan we de veelal wat grotere formaten stenen (vanaf 20/30) met een dikte van meer dan 5 cm. Zijn ze dunner dan 5 cm. dan scharen we ze meestal onder tegels.

Onderverdeling
vlakke klinkers
getrommelde of verouderde klinkers en stenen
projectbestrating
gebakken straatklinkers
natuursteen deklaagklinkers

Steenstore© | Van den Dool, de specialist in (luxe) klinkers.

Informatie over hoogkant- en plat geproduceerde klinkers
Bij getrommelde en ongetrommelde (strakke) klinkers is er een verschil tussen hoogkant- en plat geproduceerde stenen. Hoogkant stenen worden op hun zijkant gemaakt, zodat één zijde in maat iets kan variëren, een 20/30 steen kan dan bijvoorbeeld 19,8/30 of 20,2/30 zijn, dit is niet te vermijden en kan binnen één productiepartij voorkomen en is geen reden voor reclame. De dikte bij hoogkant geproduceerde stenen is meestal wel meer maatvast dan bij plat geproduceerde stenen, en de structuur van de uiteindelijke bovenkant meestal ook wat dichter, zodat ze dan minder snel vuil opnemen.
Het voordeel van de plat geproduceerde stenen is de maatvastheid bij de verwerking, er kan wat strakker gewerkt worden. De nadelen kunnen zijn dat de stenen onderling iets in dikte verschillen en dat ze soms een iets meer open deklaag hebben. De kleurnuance en de structuur zal tussen hoogkant en plat geproduceerde stenen onderling verschillen, zodat er verschil in uiterlijk zal zijn als van deze twee soorten een combinatie wordt gemaakt.

Doorsnede door-en-door steen en slijtvaste steenInformatie over slijtvaste klinkers en sierbetonstenen
Afbeelding: De bovenste soort is een door-en-door steen, de onderste een deklaagsteen

Slijtvaste klinkers en sierbetonstenen hebben een speciale deklaag. Deze deklaag bestaat uit een op een speciale manier geproduceerde toplaag, waarin kleurvaste splitten en/of gepigmenteerde toeslagstoffen zijn verwerkt. Voorbeelden van vlakke soorten zijn de serie’s: Tremico, Premiton en BKK straatklinkers, 60plus, Smartton, Ageton en Eliton in hun diverse uitvoeringen.
Ook zijn er stenen waarbij de toplaag is gestraald, zodat de gebruikte splitten zichtbaar worden en zo een luxe uitstraling aan de bestrating geven, zoals bij de serie’s Eliton Supreme.
N.b. Sommige soorten natuursteen klinkers en de diverse soorten gebakken straatklinkers vallen ook onder de kleurvaste klinkers vanwege hun materiaal-eigenschappen.

Top