Voorschriften bestratingsmaterialen

Transport
Leggen
Bescherming en onderhoud
Algemeen

Let op:
Onderstaande betreft de ‘Verwerkingschriften betonnen bestratingsmaterialen’. Voor andere soorten gelden aangepaste voorschriften, laat u goed informeren.

Voor enkele soorten natuursteentegels zijn er aanvullende verwerkingsvoorschriften opgesteld, u vindt ze op de pagina natuursteen tegels. Ook voor informatie over de andere soorten natuursteen die we leveren kunt u natuurlijk bij ons terecht.

Een flink aantal tips (ook andere dan hieronder vermeld) vindt u op de pagina FAQ’s – veel gestelde vragen.

Dit informatieblad is niet uitputtend. Als er nog vragen open blijven dan informeren wij u graag.

Download
Onderstaande is hier te downloaden als pdf-bestand.

 

Verpakte bestratingsmaterialenTransport
De materialen worden zo lang mogelijk in de verpakking gelaten. Verwijder bij individuele verpakking deze vlak voor met plaatsen wordt begonnen. Indien bijgevoegd, de kleur- en productienummers bewaren. Eventuele statiegeld verpakking wordt berekend, bij retournering (door u zelf) wordt dit statiegeld natuurlijk weer terug gegeven.

De stenen of tegels niet in een kruiwagen of in het werk gooien i.v.m. beschadigingen. Bij het los opstapelen van luxe tegels deze niet over elkaar heen schuiven. Zorg bij het verplaatsen van de materialen ervoor dat er niet mee wordt gestoten.

Top

Leggen
De bestrating dient gelegd te worden op een goede ondergrond. 10-15 cm zandbed is een vereiste. Dit moet schoon zand zijn. Het zandbed moet (bij het huis vandaan) af gaan lopen, en wel 1-2 cm hoogte verschil per strekkende meter straatwerk. Het zandbed moet goed aangestampt of aangetrild en vlak afgereid zijn. Er moet voor een goede kant-opsluiting gezorgd worden. De materialen van verschillende pallets, indien van toepassing, door elkaar verwerken. Controleer voor u met verwerking begint wel de materialen op kwaliteit en kleur. Onderlinge tintverschillen kunnen door gebruik van natuursteen en kleurstoffen voorkomen.

Vlekken of gebreken die u tegenkomt voor verwerking melden aan uw leverancier, daar er naderhand geen controle meer mogelijk is. Vochtvlekken zullen (afhankelijk van het weer) binnen een aantal weken verdwijnen.

De materialen tegen elkaar aanleggen, zonder voeg* en niet te strak. *) Natuursteentegels en materialen zonder vellingkant altijd met een voeg van minimaal 3 mm. verwerken. De materialen moeten altijd iets kunnen werken bij wisselende belasting en temperatuur.

Tegels en deklaagstenen alleen met zilverzand (of geschikt voegmiddel) afvoegen, niet met ophoog- of brekerzand. Eventuele voegen met de hand invoegen met zilverzand. Het op maat maken van de materialen kan gebeuren met een (watergekoelde) betonzaagmachine.

Tegels en stenen groter dan 20/30 mogen nooit met een trilmachine aangetrild worden, deze kunnen met een rubberhamer aangeklopt worden. Standaard straatklinkers kunnen met een rubberhamer aangeklopt worden, daarna invegen met brekerszand, en eventueel aantrillen (met beleid, vraag uw leverancier). Behalve bij de standaard straatklinkers moet er altijd een rubbermat onder de trilmachine bevestigt zijn.

Top

Steenstore© | DELUXE siertegels, DP serieBescherming en onderhoud
Het aanbrengen van een beschermingsmiddel op luxe (onbehandelde) tegels is altijd aan te bevelen. Dit heeft een remmende werking bij vlekvorming van bijvoorbeeld bladeren en vuil, en de oorspronkelijke kleur blijft beter behouden. De tegels worden veelal wel wat donkerder van de behandeling (vraag uw leverancier).

Een behandeling met een beschermingsmiddel beschermd niet de zijkanten, let hier op met de kantafwerking. Bij gecoate en geïmpregneerde tegels (af fabriek) hoeft geen extra laag te worden aangebracht, de bescherming die hier al op zit werkt veelal ook beter dan een achteraf aangebrachte beschermingslaag.

Zwaar vuil zo snel mogelijk verwijderen (bijv. blad of tuinaarde). Schoonmaken met gewoon water en eventueel zachte zeep. Gebruik voor het schoonmaken geen hogedrukreiniger. Bij het schoonmaken geen bijtende middelen gebruiken.

Het verwijderen van onkruid met een brander kan de deklaag van de bestratingsmaterialen beschadigen. Gebruik geen dooizout op sierbestratingsmaterialen.

Top

Algemeen
Deze materialen zijn betonproducten, door hun eigenschappen (materiaal, maat en gewicht) kunnen zij niet zo precies worden afgewerkt als bijvoorbeeld binnentegels. Alle aangegeven maten zijn circa maten, tussen de materialen onderling kan maatverschil voorkomen, controleer voor aankoop altijd of de materialen gecombineerd gestraat kunnen worden.

Witte uitslag* en krimpscheurtjes zijn beton eigenschappen, dus geen fabrieksfouten.

Doordat er met natuursteen en kleurstoffen wordt gewerkt is er tussen de materialen onderling tintverschil mogelijk, daarom moeten de materialen altijd gemengd verwerkt worden.

Vooral bestratingen met betonproducten waar kleurstof in is verwerkt, zal na verloop van tijd wat gaan verweren.

Zie ook de verwerkingsvoorschriften die gelden voor de specifieke producten.

*) Een van de eigenschappen van beton is dat het wit uit kan slaan (het krijgt dan kalkuitslag). Deze uitslag is niet te verwijderen zonder het product zelf aan te tasten. Na verloop van tijd wordt de uitslag minder, hoelang dat gaat duren is echter niet te zeggen. Vooral bij gladde betontegels en diverse andere producten kan deze kalkuitslag storend werken, houdt hier dus rekening mee bij de aanschaf.

Top