Het vergeten tuinseizoen | 13 okt. 2015

13/10/2015

25 jaar geleden waren het najaar en de winter nog bij uitstek geschikt om een tuin te renoveren of op nieuw aan te leggen. Vandaag de dag denken veel mensen dat tuinieren alleen in het voorjaar kan. Je zou dan ook kunnen stellen dat we een compleet tuinseizoen zijn kwijtgeraakt…

Met aandacht voor ‘Het Vergeten Tuinseizoen’ wil de branche proberen oude tijden te doen herleven. Dat is beter voor de tuin en beter voor de Nederlandse consument.

Logo vergeten tuinseizoenEnkele voordelen van tuinaanleg in het vergeten tuinseizoen
Bomen en struiken zijn in ‘slaap-stand’. Daardoor kunnen ze makkelijk worden gerooid en verplant.

Er is meer tijd! De grond plakt zich geleidelijk aan om de wortels en als het straks nodig is kunnen die wortels daardoor makkelijker voeding en water opnemen.

Het terras hoeft niet gelijk gebruikt te worden. Straatwerk en grondwerk kan zorgvuldig gebeuren met voldoende ‘inklink’ en ‘verdiepingstijd’. Verzakking achteraf wordt daarmee verminderd.

Tijd om te planten! U hoeft niet bang te zijn voor uitdrogen van plantgoed en alle soorten zijn nog voldoende leverbaar.

Rustig aan. Uw hovenier of ontwerper heeft alle tijd voor u en zelf hoeft u niet a la minuut te besluiten.

Tuinaanleg = voordeliger. In de winter de tuin aanleggen zou voordeliger kunnen zijn. Hoveniers vinden het ook prettig om juist dan, als het wat rustiger is, tuinen te mogen aanleggen.

Beton- en steenwarenPlanten zonder pot zijn goedkoper dan in een pot gekweekte planten.

Inzaaien! Als u in het vroege voorjaar het gazon inzaait, kunnen (dure) graszoden achterwege blijven.

Essentiële aandacht. Een heel praktisch voordeel van tuinaanleg in het vergeten tuinseizoen is dat de aandacht tijdens het proces ook uitgaat naar hele essentiële zaken als grondbewerking, wateroverlast, privacy-beheer, uitzicht, tuinafscheidingen en overkappingen.

Klaar voor het voorjaar. Door in het vergeten tuinseizoen te gaan beginnen bent u straks in het voorjaar helemaal voorbereid op uw onderhoudstaken.

Klaar voor de zon. En als het voorjaar dan aanbreekt zit u er piekfijn bij en bij de eerste zonnestralen kunt direct van uw tuin genieten.

Dit artikel is (in iets aangepaste vorm) overgenomen van tuingeluk.nl, een initiatief van De Tuinen van Appeltern.

Steenstore© | TIP
Hier vindt u een aantal goede Straatmakers en hoveniers, ze gaan dit najaar graag bij u aan de slag!

N.b. Dit bericht heeft in het najaar van 2013 ook op onze site gestaan.

Top